popasuri istorice

Turnul ChindiaVa invit sa faceti o vizita Turnului Chindia din Targoviste .

Turnul Chindiei cunoscut și ca Turnul Chindia, este un turn construit în secolul al XV-lea, în Târgoviște, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Țepeș, în timpul celei de-a doua sa domnii, initial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foișor de foc, dar și pentru stocarea tezaurului. Actualmente clădirea măsoară 27 de metri în înăltime și 9 metri în diametru. Între anii 1847 și 1851 turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înăltarea sa cu circa 5 metri fată de constructia initială.

Turnul Chindiei este cea mai importantă atractie turistică din oraș și totodată simbolul orașului, elemente specifice turnului fiind prezente în stema orașului, în partea de sus, dar și în partea de jos. Fiind un monument istoric, turnul găzduiește acum o expozitie de documente, arme și obiecte care au apartinut lui Vlad Țepeș. În prezent turnul se află în administrarea Complexului National Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște.

Până la momentul actual există două ipoteze privind originea numelui turnului, însă niciuna dintre acestea nu este recunoscută în totalitate. Cea dintâi sustine faptul că zone din vecinătatea turnului era locul de desfășurare a unor ospete, denumite „chindii”.

S-a sugerat că numele îsi are originea de la cuvântul „chindie”, un arhaism ce însemna „apus”, perioadă a zilei în care soldatii ce apărau turnul aveau obligatia să dea semnalul prin care cele cinci porti ale orasului să fie închise. După acest moment, era interzisă intrarea sau iesirea din oras pe tot parcursul noptii, iar locuitorii aveau obligatia de a nu circula pe străzi si de a nu întretine focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil orasul de la mare distantă.

Nu se știe cu exactitate de când datează Curtea Domnească, dar ceea ce este cert este faptul că exista o casă domnească la sfârsitul secolului al XIV-lea, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân. Însă, prima mentiune documentară a Curtii domnesti din Târgoviște datează din 1403, iar mai apoi în 1409. Se bănuiește că se initiaseră lucrări de constructie la Curtea Domnească din prima domnie a lui Vlad Țepeș, dar care rămăseseră neterminate. Săpăturile arheologice de la jumătatea secolului al XX-lea au arătat că Turnul Chindiei datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea, putând fi identificat cu acel „castel” pe care Ștefan Báthory l-a văzut la 11 noiembrie 1476.

Spre mijlocului secolului al XVIII-lea se arată în manuscrisul latin de la Biblioteca Batthyaneum, că în acest turn se aflau închisorile.

Pe la mijlocului secolului al XIX-lea, Turnul Chindiei a fost renovat, dar înainte de aceasta desenatorul francez Michel Bouquet a reusit să-l surprindă în anul 1840. Ultimele lucrări de renovare au fost începute în anul 1961 de către Directia monumentelor istorice, încercându-se reconstituirea și conservarea monumentului.

Turnul domină ansamblul monumentelor ale Curtii Domnești dinspre nord-vest. Datând din secolul al XV-lea, constructia a suferit câteva modificări, necunoscându-se forma initială a turnului. Cu toate acestea, desenul lui Bouquet din 1840 înfătisează turnul mult mai scund decât este acum și cu baza piramidală din cărămidă, demonstrând că refacerea sa nu avusese loc încă.

La început, turnul era alcătuit din două etaje, iar accesul se făcea pe un pod mobil de la primul nivel, direct din casa alăturată. Modificările suferite împiedică stabilirea cu exactitate a formei initiale, aspectul actual fiind datorat domnitorului Gheorghe Bibescu care a ordonat restaurarea clădirii în 1847.

Constructia actuală are o înăltime de 27 metri si este alcătuită dintr-o bază în forma unui trunchi de piramidă placată cu piatră, din care se dezvoltă în sus un corp cilindric cu diametrul de 9 metri lucrat din cărămidă roșie.Edificiul are are trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate la exterior de deschideri în arc frânt și de balcoane sprijinite pe console de piatră. Accesul la partea superioară a turnului se face cu ajutorul unei scări interioare, în spirală, situată pe axul vertical al constructiei cu 122 de trepte.La primul nivel, cu prilejul degajării tencuielilor interioare din 1964, au apărut patru goluri de ferestre și un gol de usă, dispus către casa domnească, având fiecare deasupra câte un gol mai mic, zidite ulterior, îngustându-se toate către exterior si servind, probabil, ca locuri de tragere.

După cum afirma Paul din Alep, turnul a fost folosit printre altele „ca fanal pentru ceasornicul orasului” și loc în care cânta o „fanfară” orientală pentru plăcerea domnului. Dar cel mai adesea, rolul turnului era pentru supravegherea cetătii Târgoviște, dar și pentru apărarea Curtii domnesti unde domnitorul îsi avea resedinsa si se ruga în bisericile din complex, în acea vreme Târgoviște fiind capitala Țării Românești. De asemenea, pe timp de pace, din turn se anunta la apus pe la chindii închiderea portilor cetătii. După acest moment, era interzisă intrarea sau iesirea din oras pe tot parcursul noptii, iar locuitorii aveau obligatia de a nu circula pe străzi si de a nu întretine focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil orasul de la mare distantă. Tot în vreme de calm, constructia era folosită ca foisor de foc, dar și pentru stocarea tezaurului.

sursa :Profesor Sorin Langu

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.